“Mensen van 45 denken ook al aan hun toekomst”

Ben Scharenborg (53) wil even een misverstand uit de weg ruimen. De Haaksbergse ondernemer stelt dat woningaanpassingen doen niet alleen aan hulpbehoevende 80-plussers besteed is. ,,Mensen maken hun woning tegenwoordig op steeds jongere leeftijd veilig en comfortabel.”Hij illustreert het met enkele voorbeelden. ,,Mensen van 45 denken óók al aan hun toekomst. Bij verbouwingen adviseren we hen de woning zoveel mogelijk drempelvrij te maken. Dat is handig als je in de toekomst in je huis wilt blijven wonen. Met domotica kun je met een druk op de knop je gordijnen sluiten. Dat vinden ouderen veiliger, maar jongeren zijn ook heel enthousiast. Die vinden dat comfortabel. En als we bij een 45-plusser de badkamer verbouwen, adviseer ik altijd om alvast een stroompuntje aan te leggen voor een douchesproeier in het toilet, voor als dat nodig is. Meedenken en vooruitdenken, daar draait het om.”

Woningcheck om knelpunten thuis te inventariseren

De stand op de Lang zult u wonen-week in de Noaberpoort van het Haaksbergse gemeentehuis ligt vol met snufjes en foldermateriaal. Scharenborg praat graag over zijn business. Sinds 2011 heeft hij een woninginrichting aan de Tolstraat. De laatste tijd richt hij zich steeds meer op woningaanpassingen, die het mensen mogelijk maakt langer én comfortabeler thuis te wonen. Op afspraak voert het bedrijf bij mensen thuis een woningcheck uit. "Geheel vrijblijvend inventariseren we knelpunten. We gaan de hele woning door, van onder tot boven. Daarna brengen we advies uit. De mensen kunnen daarna besluiten wat ze willen laten uitvoeren. Dat hoeft niet altijd een grote ingreep te zijn. Als bijvoorbeeld het bad gesloopt moet worden omdat dat veiliger is, dan hoeft niet de complete badkamer op de kop. Nee, dan pakken we alleen dat hoekje van het bad aan. Een aanpassing in een woning hoeft niet altijd woest in de papieren te lopen.”

Uitdaging om te laten zien wat er allemaal mogelijk is

In april van dit jaar opende de woninginrichter, die van oorsprong een bedrijf in tegels- en sanitair had, een grote showroom van 100 vierkante meter, geheel in het teken van woningaanpassingen. In de showroom kunnen bezoekers in een nagebootste woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer zien en beleven wat er allemaal mogelijk is. "Zo’n zaak als de onze vind je niet in de wijde omtrek", zegt een trotse Scharenborg. Hij heeft veel plezier in z’n werk. De markt is groeiend en de zaken gaan goed. "Maar het is ook een hele leuke doelgroep, die bij ons over de vloer komt. Ik vind het een uitdaging om te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Dat een zitje in de badkamer geen storend element hoeft te zijn. In plaats van zo’n lomp wit ding bieden wij een modern exemplaar aan in allerlei verschillende kleuren. Hulpbehoevend is niet hetzelfde als oubollig.”

Lees ook het verhaal van Henk en Riekie

Veel mensen zijn bezig met de vraag: waar en hoe wil ik wonen in de toekomst. Zoals Henk en Riekie uit Haaksbergen. Ze zijn nu nog fit en kunnen alles nog. Voor het stel reden om uit te kijken naar een andere woning. Om op hun 75ste en 74ste nog een frisse start te maken samen.